ΥΓΕΙΑ

Το ελαιόλαδο και η Στεφανιαία Νόσος

Επιδημιολογικές μελέτες
Η Μελέτη των Επτά Χωρών, η οποία αποτέλεσε μια σημαντική έρευνα για τη σχέση μεταξύ της Μεσογειακής Διατροφής και της στεφανιαίας νόσου, διαπίστωσε μια σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ΜΑΛΟ) και της επιβίωσης σε 15 χρόνια. Περίπου 13.000 άνδρες (ηλικίας 40-59 ετών) έλαβαν μέρος στη μελέτη, και τα ποσοστά θανάτων από ΣΝ στη διάρκεια των 15 ετών της παρακολούθησης της μελέτης διαπιστώθηκε ότι ήταν χαμηλότερα σε χώρες στις οποίες η πρόσληψη ΜΑΛΟ ήταν υψηλή και η πρόσληψη ΚΛΟ χαμηλή.


Δυστυχώς, από την έναρξη της Μελέτης των Επτά Χωρών στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι συνεχείς αλλαγές στις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες δείχνουν να έχουν μειώσει την καρδιαγγειακή υγεία σε όλη την περιοχή.

Στοιχεία από μελέτες σχετικά με τη διατροφή παρέχουν ενδείξεις για μια σαφή αύξηση της κατανάλωσης ζωικών τροφών (κρέας, γάλα, και γαλακτοκομικά προϊόντα) και βρώσιμων λιπαρών εκτός του ελαιόλαδου. Οι αλλαγές αυτές συνοδεύθηκαν από αύξηση των

καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επίπεδων χοληστερόλης, περισσότερη παχυσαρκία και υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης. Οι τάσεις αυτές θα πρέπει να αντιστραφούν με τη διατήρηση και προαγωγή των μορφών παραδοσιακής διατροφής εντός της περιοχής της Μεσογείου.

Πάντως, παρά την αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, υπάρχουν στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες του 1992-1994 τα οποία δείχνουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ακόμη ευεργετική και τα ποσοστά θνησιμότητας από ΣΝ είναι πολύ χαμηλότερα στις μεσογειακές περιοχές συγκριτικά με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Παρεμβατικές μελέτες
Οι περισσότερες μελέτες διατροφικής παρέμβασης που έχουν διεξαχθεί έως τώρα προσανατολίζονταν προς τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και την αύξηση των υδατανθράκων ή/και των πολυακόρεστων λιπαρών (ΠΑΛΟ). Τα θετικά πορίσματα αυτών των μελετών έχουν ασφαλώς επιβεβαιώσει την ανάγκη μείωσης της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει διεξαχθεί καμία επιδημιολογική παρεμβατική μελέτη η οποία να έχει ερευνήσει ιδιαίτερα την επίδραση των ΜΑΛΟ στην πρωτογενή πρόληψη της ΣΝ. Ωστόσο, πολλές μελέτες διατροφικού ελέγχου έχουν δείξει ότι η πλούσια σε ΜΑΛΟ διατροφή μειώνει δραστικά την οροχοληστερόλη και την χοληστερόλη LDL, και περιορίζει κατά συνέπεια την πιθανότητα εμφάνισης ισχαιμικών καρδιακών επεισοδίων και θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx