ΥΓΕΙΑ

Η μελέτη των επτά χωρών

διαγράμματα

Η σχέση των διατροφικών παραγόντων με τη Στεφανιαία Νόσο αλλά και γενικότερα με τις αρτηριακές θρομβώσεις έγινε προφανής εδώ και μία εικοσαετία. Αυτό έγινε μέσα από την παρατήρηση πληθυσμών που καταναλώνουν κατά παράδοση λιπαρά διαφορετικής φύσης και παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά μεγέθη περιστατικών θρόμβωσης. Η πιο γνωστή απ' αυτές τις μελέτες είναι η λεγόμενη μελέτη των Επτά Χωρών την οποία πραγματοποίησε η ομάδα του Δρ. A. Keys στις αρχές της δεκαετίας του '50.
Οι χώρες που συμμετείχαν στη Μελέτη των Επτά Χωρών ήταν οι εξής: Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβια (πρώην), Ολλανδία , Φιλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι πληθυσμοί των μεσογειακών χωρών,που η διατροφή τους ήταν πάντα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ΜΛΟ) (ελαιόλαδο) και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (ΚΛΟ), παρουσίαζαν τιμές χοληστερόλης του πλάσματος και επιπολασμό ΣΝ1 χαμηλότερες από εκείνο των πληθυσμών της Βόρειας Αμερικής. Η καρδιαγγειακή αυτή προστασία συνδέεται επίσης με το γενικότερο τύπο της μεσογειακής διατροφής.
Μόλις το 1985, αποδείχθηκε με σαφή τρόπο το αποτέλεσμα των ΜΛΟ στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (50). Επιπλέον, οι μελέτες που έγιναν την εποχή αυτή έδειξαν ότι η αντικατάσταση στη διατροφή των κορεσμένων λιπαρών οξέων από ΜΛΟ ή ΠΛΟ (πολυακόρεστα) συνεπάγεται μείωση της LDL. Ένα όμως επιπλέον σημαντικό στοιχείο που έφεραν οι μελέτες αυτές στην επιφάνεια είναι το γεγονός ότι ενώ τα ΠΛΟ προξενούν και πτώση της HDL, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τα ΜΛΟ. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις πηγές λιπιδίων οι οποίες είναι πλούσιες σε ΜΛΟ ως τις σημαντικότερες πηγές "υγιεινών" λιπιδίων. Φυσικά, η σπουδαιότερη πηγή γι' αυτού του είδους τα λιπίδια είναι το Ελαιόλαδο.

Στοιχεία από την Κρήτη, που είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από ΣΝ στη διάρκεια της μελέτης, έδειξαν σαφέστατα ότι οι ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης που διαθέτει το ολεϊκό οξύ (κυρίως από το ελαιόλαδο), συνδυάζονται με άλλες ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής Διατροφής, προσφέροντας ουσιώδη προστασία από καρδιακά προβλήματα.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχετικά με το πώς μπορούν να μετατραπούν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές σε καθημερινή πρακτική. Η Μεσογειακή Διατροφή περιέχει πληθώρα προϊόντων που προέρχονται από τα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των δημητριακών, φρούτων και λαχανικών), και χαμηλή έως μέτρια ποσότητα ζωικών προϊόντων. Ένα σημαντικό στοιχείο στη διατροφή αυτή είναι ότι το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή λιπαρών και προσφέρει υψηλά ΜΑΛΟ.


διαγράμματα
Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx