ΥΓΕΙΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Η μελέτη εφτά χωρών, μας έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης βρέθηκε να έχει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο της καρδιάς σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό αποδίδεται στη συχνή και μεγάλη χρήση ελαιόλαδου, ελαίων, λαχανικών και φρούτων από τους Κρήτες. Το ελαιόλαδο εκτός από την ελάττωση της LDL-χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) στο αίμα, εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων της LDL-χοληστερόλης. Αυτό γίνεται από τη μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στο ελαιόλαδο και τις ελιές όπως οι τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, σκουλένια κ.α.

Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη αξία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη του εμφράγματος και των καρκίνων. Τα 100 γρ. ελαιολάδου που χρησιμοποιείται ωμό περιέχει την κατάλληλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για την επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες της Κρήτης έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα της καρδιάς σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ που έχουν ακριβώς τα ίδια επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αρα, η ολική χοληστερόλη αίματος δεν είναι ικανοποιητικός δείκτης για την πρόβλεψη του εμφράγματος της καρδιάς. Γι' αυτό η οξειδωμένη μορφή LDL χοληστερόλης έχει πολύ μεγαλύτερη προγνωστική σημασία για το έμφραγμα. Τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι τόσο χαμηλότερα όσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες παίρνουμε με τη διατροφή μας οι οποίες απορροφώνται από το έντερο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Το ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες από 600 ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές ασκούν έντονη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα λιπαρά οξέα της LDL-χοληστερόλης από την οξείδωση και έτσι έχει χαμηλότερη αθηρογόνο δράση. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα λιπαρά οξέα των κυτταρικών μεμβρανών από τις οξειδωτικές επεξεργασίες και επιβραδύνεται έτσι η γήρανση των κυττάρων του σώματος.

Αλλη μια σημαντική δράση των πολυφαινολών είναι η δέσμευση των ελεύθερων τοξικών ριζών που υπάρχουν ή δημιουργούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την έναρξη της καρκινικής επεξεργασίας. Αυτά πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Κρήτες εκτός από τη χαμηλότερη θνησιμότητα από έμφραγμα της καρδιάς είχαν και τη χαμηλότερη θνησιμότητά από τις διάφορες μορφές καρκίνων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, καρδιοχειρούργος Γιώργος Θεοδωράκης, ο οποίος μίλησε για τη διατροφή και το περιβάλλον στις καρδιαγγειακές παθήσεις, ανέφερε στα «Χ.Ν» ότι το λάδι και γενικότερα η κρητική διατροφή συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ότι το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα τελευταία τριάντα χρόνια», πρόσθεσε, «έχει βρεθεί ότι η υπερκατανάλωση λιπαρών ουσιών, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα, όπως και η καθιστική ζωή επηρεάζουν τη στεφανιαία νόσο. Και αυτό», όπως είπε, «έχει επίπτωση στην επιβίωση των ασθενών, οι οποίοι σ’ ένα ποσοστό 50% πεθαίνουν αιφνιδίως, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει χρόνια στεφανιαία νόσο με όλα της τα προβλήματα».
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε με έμφαση ότι «οι αιφνίδιοι θάνατοι αντιπροσωπεύουν το 50% των καρδιαγγειακών θανάτων και συνήθως εκδηλώνονται σε ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Ο μόνος τρόπος να επηρεάσουμε τη μείωση αυτών των θανάτων είναι η διατροφή και η αλλαγή τρόπου ζωής των ασθενών. Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερίνης, η αύξηση της κινητικότητας (περπάτημα, ελαφρά άσκηση) και η μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος βοηθούν», κατέληξε, «στη μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας».

Εφημερίδα: Χανιώτικα ΝέαΠροηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx