ΥΓΕΙΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΡΙΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Το ελαιόλαδο, η βάση της Μεσογειακής διατροφής, αποτελεί ίσως τον πιο εύγευστο, αγνό και αποτελεσματικό σύμμαχό μας στον πόλεμο εναντίον των ελεύθερων ριζών που φθείρουν τον οργανισμό μας. Οι ερευνητές του ΕΙΕ προχώρησαν στην επιστημονική τεκμηρίωση των πλεονεκτημάτων αυτού του διατροφικού συμμάχου μας επισημαίνοντας όμως ότι για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός πρέπει να παράγεται ...υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά και ασταθή μόρια ή άτομα, που, μέσω χημικών αντιδράσεων, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό αλλά και πρόωρη γήρανση. Παράγονται στον οργανισμό τόσο από εσωτερικές διεργασίες και στρες όσο και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η τροφή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι ακτινοβολίες ή και το κάπνισμα. Η ''προσωπική'' μάχη του οργανισμού μας ενάντια σ΄ αυτόν τον εχθρό μπορεί να υποβοηθεί σημαντικά από ορισμένες χημικές ενώσεις, τα αντιοξειδωτικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Ερευνητές του ΕΙΕ έθεσαν το παρθένο ελαιόλαδο υπό το ερευνητικό μικροσκόπιο και απέδειξαν1 για πρώτη φορά ότι κάποιες ουσίες που περιέχει (όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες) έχουν πράγματι την ικανότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας την LDL από οξείδωση (η LDL είναι μια λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας, της οποίας η οξείδωση οδηγεί στη δημιουργία αθηροματικών πλακών και σε καρδιοπάθειες).

Να σημειωθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ελαιόλαδο προστατεύουν και το ίδιο από τις ελεύθερες ρίζες αποτρέποντας το οξειδωτικό τάγγισμα. Όπως επεσήμανε o Δρ. Θ. Σωτηρούδης, επικεφαλής της σχετικής έρευνας ''Ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου εξαρτάται από το πλήθος και το είδος των αντιοξειδωτικών που περιέχει''. Όπως διαπίστωσαν όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες παραγωγής του ελαιολάδου είναι δυνατό να αναπτυχθούν σ΄ αυτό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες να μην δεσμεύονται αποτελεσματικά από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις του, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικό κίνδυνο τόσο για την ποιότητα του τροφίμου όσο και για την υγεία του καταναλωτή. Υπογράμμισαν, έτσι, την κρισιμότητα επιλογής της καταλληλότερης μεθόδου παραγωγής-εξαγωγής του ελαιολάδου. Παράλληλα, ανέπτυξαν μεθοδολογία ικανή να προβλέπει την πιθανή πρόωρη οξείδωση του ελαιολάδου.Σημειώσεις
1. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση των ελευθέρων ριζών στο ελαιόλαδο ονομάζεται Φασματοσκοπία Ηλεκτρονικού Παραμαγνητικού Συντονισμού (EPR).


Πληροφορίες
Κα Ε. Γραμματικοπούλου
Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών
gramma@eie.gr
+30-1-7273501

Περισσότερες πληροφορίες :
Δρ. Θ. Σωτηρούδης, Διευθυντής Ερευνών
Δρ. Α. Ξενάκης, Διευθυντής Ερευνών
Μονάδα Βιομηχανικής Ενζυμολογίας - ΙΒΕΒ/ ΕΙΕ

 

 


Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx.