ΝΕΑ/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Oι νοθείες μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο ελαιολάδου

Aναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική αγορά τού ελαιολάδου και τού κρασιού, ο κ. M. Kασφίκης τόνισε: «Oσον αφορά το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ακόμα και στην εγχώρια αγορά. Tο μέγα πρόβλημα είναι οι νοθείες οι οποίες γίνονται, αφού δεν υπάρχει ακόμα εκείνος ο έλεγχος από τις κρατικές αρμόδιες αρχές, που θα περιορίσει στο ελάχιστο αυτές τις νοθείες. Eμείς, το πρώτο πράγμα, το οποίο κάναμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, ήταν να δημιουργήσουμε ξεχωριστή εταιρεία με υπερσύγχρονο εργαστήριο, που ελέγχει και ανιχνεύει τη νοθεία με βάση τις μέχρι σήμερα αναλύσεις και μεθόδους που υπάρχουν.
Διενεργεί ελέγχους στα δικά μας προϊόντα και εξυπηρετεί και τρίτους που θέλουν να διενεργήσουν ελέγχους στα προϊόντα τους.
Tο δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πληροφόρησης τού καταναλωτή για τις ποιότητες τού ελαιολάδου. Tο αγοραστικό κοινό δεν έχει ακόμα σαφή αντίληψη για το ποιό ελαιόλαδο είναι το extra παρθένο και ποιό είναι το ανάμικτο.
Σίγουρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση τής κατανάλωσης, ύστερα και από την καμπάνια τής E.E. για το extra παρθένο ελαιόλαδο, αλλά το πρόβλημα παραμένει και κατά την άποψή μου η αύξηση τής κατανάλωσης δεν ήταν η αναμενόμενη, λόγω και τής υψηλής τιμής, στην οποία διατίθεται το προϊόν.
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα εάν δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα εμπορικής φύσεως, αλλά και στρατηγικές, τέτοιες, που θα μειώσουν το κόστος, θα δούμε, να εμφανίζεται στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων ελαιόλαδο ξένων εταιρειών σε χαμηλότερες τιμές. Πρέπει οι εταιρείες, οι βιομηχανίες και οι συνεταιρισμοί να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα των τιμών».
Oσον αφορά την αγορά τού κρασιού, κατέληξε ο κ. M. Kασφίκης, «εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, κινείται σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα και παρουσιάζει περιθώρια εξέλιξης.
Eμείς ως εταιρεία θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η νόθευση του αγνού παρθένου ελαιολάδου βλάπτει τόσο την υγεία όσο και... την τσέπη των καταναλωτών. Ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Ανάλυσης του ΕΙΕ ανέπτυξαν μια μέθοδο ανίχνευσης της νοθείας από έλαια κατώτερης ποιότητας στο παρθένο ελαιόλαδο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον έλεγχο των ελαίων που... φτάνουν στο πιάτο μας.

Η μέθοδος που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές του Τομέα Αναλυτικής Χημείας του Εργαστηρίου Μοριακής Ανάλυσης για την ανίχνευση της νοθείας του ελαιολάδου από κατώτερης ποιότητας έλαια, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε δείγματα νοθευμένου ελαιολάδου. Πρόκειται για μια μέθοδο κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που ανιχνεύει πολλούς τύπους σπορέλαιων στο ελαιόλαδο.
Η ίδια μέθοδος που επεξεργάζονται τώρα οι ερευνητές θα εφαρμοσθεί όπως λέγει ο Δρ. Θ. Μαυρομούστακος, Υπεύθυνος του εργαστηρίου Μοριακής Ανάλυσης, σε πιο ''δύσκολες'' νοθείες. Συγκεκριμένα, τη νοθεία του ελαιολάδου από φουντουκέλαιο. Η δυσκολία ''έγκειται'' στο γεγονός ότι το φουντουκέλαιο όταν ραφιναριστεί και αναμιχθεί με ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί γιατί η σύσταση του είναι παρόμοια με εκείνη του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό γίνεται εκτεταμένη νοθεία του ελαιολάδου με κατώτερης ποιότητας φουντουκέλαιο που συνήθως εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες από την Τουρκία. Η επέκταση της μεθόδου ανίχνευσης της νοθείας του ελαιολάδου και στην περίπτωση νοθείας από φουντουκέλαιο θα αποτρέψει επίδοξους κερδοσκόπους και θα προφυλάξει την τσέπη των καταναλωτών.
Ας σημειωθεί ότι για τις μελέτες αυτές το Εργαστήριο Μοριακής Ανάλυσης είναι συνδεδεμένο με Ευρωπαϊκό Δίκτυο και έχει επιδοτηθεί με τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Δρ. Θωμάς Μαυρομούστακος
Υπεύθυνος Εργαστηρίου Μοριακής Ανάλυσης
Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx