ΝΕΑ/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αναμονή για τις τιμές στο ελαιόλαδο

Ενώ σταδιακά το ένα ελαιοτριβείο μετά το άλλο ξεκινά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, η αγορά θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Το ζητούμενο πλέον είναι ο προσδιορισμός του επιπέδου των τιμών με τις οποίες θα ξεκινήσει η εμπορία του ελαιολάδου νέας παραγωγής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική πράξη στην αγορά, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές - παραγωγοί και διακινητές, τυποποιητές - να προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις δικές τους επιδιώξεις.

Απρόθυμοι όμως εμφανίζονται έως τώρα και οι Ιταλοί στο να βγάλουν προς τα έξω κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμής, με βάση το οποίο θα ξεκινούσε η νέα χρονιά. Η στάση αυτή των Ιταλών επιτείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα της αβεβαιότητας και σε κάποιο βαθμό και τη νευρικότητα, κυρίως από την πλευρά των παραγωγών.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η παραγωγή ποσοτικά θα είναι πολύ καλή, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, με ό,τι αυτό αυτόματα σημαίνει για την πορεία των τιμών. Οσον αφορά στην ποιότητα, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση τα μηνύματα δεν είναι και τόσο καλά από τις περιοχές που άρχισε η έκθλιψη - λόγω της εμφάνισης δάκου - η εκτίμηση είναι ότι και στο επίπεδο αυτό (της ποιότητας) τα πράγματα θα βελτιωθούν στην πορεία και κυρίως όταν θα αρχίσει η έκθλιψη με εντατικότερο ρυθμό στις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, Μεσσηνία, Λακωνία και Κρήτη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τιμές παρά μόνο σαν μία κατ' αρχήν εκτίμηση. Στη λογική αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να πει ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα δείχνουν ότι η αγορά θα παίξει γύρω από τα 2,05 ευρώ το κιλό για οξύτητες 0,5.

Περιττό βέβαια να πούμε ότι κανείς πλέον δεν ασχολείται με ελαιόλαδα παλαιάς εσοδείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:00Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx