ΝΕΑ/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Κρήτη: Ο οικολογικός κήπος της Ευρώπης!
Αναγκαία είναι στην Κρήτη η αναζήτηση νέων μορφών γεωργίας που θ’ αποβλέπουν όχι μόνο στην παραγωγή αρκετών και ποιοτικά ανώτερων προϊόντων, αλλά και στην προστασία της υγείας των καλλιεργητών και των καταναλωτών, στη διατήρηση της αειφορίας του αγροοικοσυστήματος, καθώς και στην αποκατάσταση των οικολογικών ρηγμάτων που έχουν προκληθεί σε αυτό από την εφαρμογή της σύγχρονης γεωργίας.
Aυτό επεσήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Δρ. Βαγγέλης Μπούρμπος, στην ομιλία του για την οικολογική γεωργία στην αειφορική ανάπτυξη της Κρήτης, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η Κρήτη ως Οικολογικός Κήπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος 2002».
Ο κ. Μπούρμπος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα της προστασίας της υγείας των καλλιεργητών, σημειώνοντας ότι «για την Κρήτη βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα η επιδημιολογική έρευνα του Καφάτου και των συνεργατών του (1989), που έγινε στον αγροτικό πληθυσμό στο Τυμπάκι Ηρακλείου και στα Ανώγεια Ρεθύμνου». Στην έρευνα αυτή, όπως υπενθύμισε, «αποδεικνύεται πως η χρόνια έκθεση στα γεωργικά φάρμακα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καλλιεργητών και των οικογενειών τους».
Ο κ. Μπούρμπος επεσήμανε ότι στην Κρήτη υπάρχουν ευνοϊκές προοπτικές για την ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται «να σκύψει η πολιτεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να πιστέψει πώς η επέκταση, στο μέτρο του δυνατού, της οικολογικής γεωργίας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αειφορική ανάπτυξη και στη λύση των προβλημάτων της ανεργίας και της ερημοποίησης της περιοχής. Η φύση», πρόσθεσε, «μας βοηθάει. Το αγροοικοσύστημα που θα κάνει αποδεκτή αυτή τη μορφή γεωργίας υπάρχει. Το ευαισθητοποιημένο οικολογικά κοινό, τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και της κατανάλωσης είναι παρόν. Η τεχνογνωσία και οι πρακτικές δεξιοτεχνίες είναι συσσωρευμένες και περιμένουν να γίνει η επιλογή και η εκλαΐκευσή τους. Κι αν καταστεί αναγκαία η παραγωγή νέας τεχνογνωσίας το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό που υπηρετεί στην Κρήτη είναι πανέτοιμο. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η οριοθέτηση «στόχων προτεραιότητας, κατάστρωση προγραμμάτων κ
Ο κ. Μπούρμπος υπενθύμισε ότι σήμερα η οικολογική γεωργία στην Κρήτη, με 25.853 στρέμματα, καλύπτει το 0,82% της συνολικής καλλιεργούμενης γης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ελιά με 15.235 στρέμματα. Ακολουθούν το αμπέλι με 2.654, τα εσπεριδοειδή με 754 και τα κηπευτικά με 406 στρέμματα. «Αξιοσημείωτο είναι», όπως υπογράμμισε, «ότι στη Μεγαλόνησο έχουν δημιουργηθεί πρότυποι πυρήνες οικολογικής γεωργίας και συνεταιρισμοί οικολογικών προϊόντων που μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικά κέντρα παραπέρα διάδοσής της».


Εφημερίδα: Χανιώτικα ΝέαΠροηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx