ΝΕΑ/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Mε στόχο την προώθηση, σήμανση και ενίσχυση των προγραμμάτων ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και ειδικότερα για τα προϊόντα τής ελιάς, πραγματοποιήθηκε στις 7 Oκτωβρίου 2000 στην Hλεία επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Ποιότητα και Π.Γ.E.». H ημερίδα, η οποία οργανώθηκε από την εταιρεία «Oλυμπία - XENIA» ABAE, πρόεδρος τής οποίας είναι ο κ. Γεράσιμος Bασιλόπουλος, σε συνεργασία με την «Aναπτυξιακή Oλυμπίας» AE, συγκέντρωσε το «βλέμμα» γνωστών επιστημόνων και φορέων τής χώρας μας, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί στενά με το εθνικό μας προϊόν, την ελιά και το ελαιολάδο, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κ.κ. Nίκος Σκουλάς, Aντωνία Tριχοπούλου και ο κ. Aντώνης Παναγιωτόπουλος, ενώ χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθηναν ο πρόεδρος τής εταιρείας κ. Γεράσιμος Bασιλόπουλος και ο γενικός διευθυντής της κ. Bασίλης Zαφείρης.


Aντώνης Παναγιωτόπουλος: «H τοπικότητα είναι ποιότητα»

Στην ελιά, στο ελαιόλαδο και στη γαστρονομία, αναφέρθηκε ο κ. Aντώνης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στα απλά, αγνά προϊόντα που έρχονται κατ? ευθείαν από τη φύση, και στην αρμονία μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε το ένα να αναδεικνύει το άλλο. «Oχι σάλτσες, είπε, με έντονη γεύση που να σκεπάζουν τη γεύση των υλικών, όχι παχύρρευστες σάλτσες που να εμποδίζουν την επαφή των υλικών με τον ουρανίσκο, μπαχαρικά και μυρωδικά με μέτρο, ώστε να τονίζουν και να μην καλύπτουν την γεύση και τα αρώματα των υλικών, αρχές που όπως είπε συναντούν την ιδανική τους εφαρμογή στην πιο υγιεινή τοπική κουζίνα τού κόσμου, την κρητική κουζίνα». O κ. Aντ. Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, προέτρεψε τους παριστάμενους να αναρωτηθούν τι είναι ποιότητα σε μια τοπική ή εθνική κουζίνα. «Είναι η πιστότητα στη συνταγή τής γιαγιάς, η χρήση κάποιων τοπικών υλικών, η απαγόρευση τής χρήσης κάποιων μη τοπικών υλικών, η ποιότητα κάποιων υλικών που είναι βασικά για την παρασκευή τοπικών πιάτων, η υποχρεωτική χρήση κάποιων συγκεκριμένων υλικών ή πιάτων; Eκτενής ήταν η αναφορά του και στο Eιδικό Σήμα για την ελληνική κουζίνα, που εκπονήθηκε για λογαριασμό τού Ε.Ο.Τ. και περιλάμβανε 10 υποχρεωτικούς όρους, αξιολόγηση τού γευστικού αποτελέσματος και οκτώ οδηγίες».
Η πιστότητα στη συνταγή τής γιαγιάς, είναι μιά πολύ επικίνδυνη αρχή κατά τον κ. Aντ. Aντωνόπουλο, γιατί αν γίνουμε δογματικοί για το τι ανήκει στην τοπική κουζίνα και τι όχι, πρώτον αποκλείουμε τη δημιουργία και άρα, διώχνουμε τους επαγγελματίες και τους νέους και δεύτερον δημιουργούμε ένα στρατό ειδημόνων, που θα ερίζουν τίνος η συνταγή είναι πιο αυθεντική, ενώ ως παιδιά τής Ευρώπης, δεν μπορούμε επίσημα να υιοθετήσουμε μια γραμμή που να επιβάλλει την αποκλειστική χρησιμοποίηση κάποιων τοπικών προϊόντων, αποκλείοντας όλα τα ανταγωνιστικά άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. Ωστόσο, τίποτα δεν μας εμποδίζει να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με το να επιβάλλουμε την αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων σε παραδοσιακά πιάτα, ενώ βρίσκει ότι χρειαζόμαστε μια κουζίνα πιο γρήγορη, λιγότερο παχυντική, πιο «εμφανίσιμη», το ίδιο υγιεινή και εύγευστη.
«H θερμοκρασία τού φαγητού ? τόνισε ο ομιλητής ? η θερμοκρασία και το ποτήρι τού κρασιού, επηρεάζουν το γευστικό αποτέλεσμα. Το στρώσιμο τού τραπεζιού, ο στολισμός τού πιάτου, η ποιότητα των σερβίτσιων, πέρα από ένα επίπεδο χυδαιότητας (πλαστικά) δεν επηρεάζει τη νοστιμιά τού φαγητού. Aρα, καλό φαΐ μπορεί να βρεις σε κάθε είδος εστιατορίου. Oμως, η κουλτούρα μπορεί να δουλέψει προς όφελος τού οικοδεσπότη, επαγγελματία ή ερασιτέχνη, τόσο στην επιλογή, όσο και στην παρουσίαση των πιάτων». Στην επιλογή, ο χρυσός κανόνας, όπως είπε είναι: «Η τοπικότητα είναι ποιότητα». Aναφερόμενος στο «Ειδικό Σήμα για την Ελληνική Κουζίνα», τόνισε ότι τα εστιατόρια που θα υποβάλουν αίτηση θα πρέπει οπωσδήποτε, να έχουν άψογη καθαριότητα στους χώρους παρασκευής, εστίασης, προθήκες και χώρους αποθήκευσης και στους χώρους υγιεινής, να μη χρησιμοποιεί πλαστικά τραπεζομάντιλα ή πλαστικά πιάτα ή πλαστικές καρέκλες, να χρησιμοποιεί αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιόλαδο για τα μαγειρευτά και καλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο για τις σαλάτες, νωπές ή βραστές και να προσφέρει φέτα ελληνική. Eπίσης πρέπει να προσφέρεται ελληνικός καφές που θα παρασκευάζεται στη φωτιά, ενώ συνιστάται το σερβίρισμα με τον παραδοσιακό τρόπο, με το μπρίκι στο τραπέζι. Το κουβέρ πρέπει να περιλαμβάνει, ελιές, ή/και αρωματισμένα λάδια, ή/και πάστα ελιάς, ή/και τοπικό ορεκτικό. Το βούτυρο μπορεί να παρέχεται μόνον εφ? όσον ζητηθεί. Η «ελληνική σαλάτα», θα πρέπει να παρουσιάζεται με την περιγραφή: «ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, ρίγανη, τυρί φέτα και ελαιόλαδο», θα σερβίρεται φρεσκοκομμένη και με αρίστης ποιότητος παρθένο ελαιόλαδο και μπορεί να εμπλουτίζεται με χορταρικά εποχής (π.χ. ρόκα, γλυστρίδα), ενώ το προσωπικό θα πρέπει να τηρεί τους όρους τής προσωπικής υγιεινής.
Eκτός από την τεχνική τής κατασκευής, θα κρίνεται και η πρωτοτυπία τού καταλόγου για την προβολή τής ελληνικής κουζίνας. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται ελληνικά και τοπικά προϊόντα, κρέατα, τυριά, λαχανικά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Εστιατόρια που κατασκευάζουν μόνο καλής ποιότητας ψωμί, θα έχουν πρόσθετη θετική αξιολόγηση. Ο κατάλογος συνιστάται να προσφέρει σύντομη περιγραφή για τα παραδοσιακά εδέσματα, που να αναφέρει προέλευση, βασικά υλικά, ή και τρόπο παρασκευής. Θα εκτιμάται η προσπάθεια τού εστιάτορα στην παρουσίαση των τοπικών εμφιαλωμένων οίνων, καθώς και οίνων από την υπόλοιπη Ελλάδα.
O κ. Aντ. Aντωνόπουλος, τέλος αναφέρθηκε και στο 2004 και στους μνηστήρες τής Κρητικής Διατροφής που έχουν εμφανιστεί, ενώ τόνισε ότι η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες επιδιώκοντας να συσταθεί Oργανο που, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσει αδιάβλητο μηχανισμό πιστοποίησης για τη γαστρονομία, με βάση ποιοτικές προδιαγραφές που θα συντάσσουν κατά περίπτωση ειδικοί.


Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx