Συμβολή σε μία υγιεινή διατροφή.

Σύνταξη: Eurosciences Communication σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αρτηριοσκλήρωση του Πανεπιστημίου Munster της Γερμανίας.

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) συσχετίζεται με ορισμένους "παράγοντες κινδύνου", όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία. Μεταξύ των παραγόντων αυτών, η "χοληστερίνη" είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Στοιχεία που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές (στοιχεία από δοκιμές σε γενετικά, πειραματικά, επιδημιολογικά, και κλινικά πλαίσια) αποδεικνύουν σταθερά την ύπαρξη μίας ισχυρής και ανεξάρτητης σχέσης μεταξύ της χοληστερίνης του πλάσματος και της ΣΝ.

Η μείωση των επιπέδων χοληστερίνης συνεπάγεται μία στατιστικά σημαντική μείωση στην επίπτωση καρδιακής προσβολής. Χαρακτηριστικά, μείωση της τάξης του 1% στη χοληστερίνη συνεπάγεται με μείωση του κινδύνου της ΣΝ κατά 2-3%.

Σήμερα είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης: η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL) και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (HDL) - που έχουν γίνει γνωστές ως "η κακή" και "η καλή" χοληστερίνη αντίστοιχα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης HDL περιορίζουν τον κίνδυνο ΣΝ, ενώ τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης LDL τον αυξάνουν. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο συνεπάγεται και η παρουσία υψηλών επιπέδων ενός άλλου τύπου λιπαρών, των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης HDL και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης LDL.

Χάρη στο σημαντικό ρόλο των παραγόντων διατροφής στα λιπίδια του ορού και στις λιποπρωτεϊνες, η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και θεραπεία της ΣΝ. Στη δυτικού τύπου διατροφή, τα τρία κορεσμένα λιπαρά οξέα (ΚΛΟ), συγκεκριμένα το λαουρικό οξύ (π.χ. στο φοινικέλαιο, στο λάδι από καρύδα), το μυριστικό οξύ (π.χ. στο βούτυρο, στο λάδι από καρύδα), και το παλμιτικό οξύ (π.χ. στα ζωικά λιπαρά), αποτελούν το 60-70% του συνόλου των ΚΛΟ και σε αυτά οφείλεται η επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην αύξηση της χοληστερίνης. Το στεατικό οξύ, που συναντάται στο βούτυρο από καρύδα, είναι ουσιαστικά ουδέτερο. Μία συνηθισμένη προσέγγιση είναι η μείωση των ΚΛΟ στη διατροφή και η υποκατάστασή τους με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ΠΑΛΟ), μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ΜΑΛΟ), ή σύνθετους υδατάνθρακες, προκειμένου να διατηρηθεί μία κατάλληλη ισορροπία ενέργειας.

Το κυριότερο ΠΑΛΟ στη διατροφή είναι το λινελαϊκό οξύ, το οποίο κυριαρχεί στα φυτικά έλαια (π.χ. στο ηλιέλαιο). Οταν χρησιμοποιηθεί σε υποκατάσταση των ΚΛΟ, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της χοληστερίνης. Μεταξύ των λοιπών ΠΑΛΟ συγκαταλέγονται το αλφα-λινολαϊκό οξύ (π.χ. στο σογιέλαιο και στο κραμβέλαιο), καθώς και το εικοσαπενταινοϊκό και το δοκοσαχεξαινοϊκό οξύ, που συναντώνται σε λίπη και έλαια που προέρχονται από τη θάλασσα (π.χ. στη ρέγγα και το σκουμπρί), τα οποία μειώνουν αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια, επιφέροντας μικρές μόνο μεταβολές στη χοληστερίνη HDL και LDL.

Το κυριότερο ΜΑΛΟ στη διατροφή είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο κυριαρχεί στο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό συστατικό στη Μεσογειακού τύπου διατροφή, συνεισφέροντας περισσότερο από 15% της ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος και της επίπτωσης ΣΝ είναι κατά πολύ χαμηλότερα στα κράτη της περιοχής της Μεσογείου έναντι των αντιστοίχων άλλων χωρών.

Τόσο τα ΜΑΛΟ όσο και τα ΠΑΛΟ μειώνουν σημαντικά τη χοληστερίνη LDL όταν υποκαταστήσουν τα ΚΛΟ. Η αυξημένη πρόσληψη ΜΑΛΟ δεν θα επιφέρει ουσιαστική μεταβολή στα επίπεδα χοληστερίνης HDL. Η χοληστερίνη LDL που εξετάστηκε σε μέλη πληθυσμών στους οποίους χορηγήθηκε διατροφή με υψηλό περιεχόμενο ΜΑΛΟ ήταν πιο ανθεκτική στην οξείδωση. (Η οξείδωση προκαλεί παραγωγή ελεύθερων ριζών που είναι επιβλαβής για τα κύτταρα). Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ΜΑΛΟ από τους πληθυσμούς της περιοχής της Μεσογείου για πολλούς αιώνες, τα ΜΑΛΟ θεωρούνται γενικά ασφαλή.

Σύμφωνα με πρόσφατες κατευθύνσεις ως προς τη διατροφή, που προέρχονται από την Ευρώπη καθώς και από την Αμερική, τόσο η μείωση των λιπαρών όσο και η αλλαγή του τύπου των λιπαρών που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο. Η κατανάλωση του ελαιόλαδου αυξάνει την πρόσληψη ΜΑΛΟ χωρίς να επιφέρει σημαντική αύξηση των ΚΛΟ και διασφαλίζει την κατάλληλη πρόσληψη των αναγκαίων ΠΑΛΟ. Συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή σε μία υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας τον κίνδυνο ΣΝ.Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx