Λάδι


Οι κατηγορίες του ελαιολάδου


Οι κατηγορίες που αναφέρουμε παρακάτω είναι θεσπισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλες τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.

Από αυτές το καλύτερο θρεπτικά για τον καταναλωτή είναι το Έξτρα παρθένο, βιολογικό και ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο, το οποίο είναι αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία (μόνο αυτό που έχει και τις τρεις αυτές ενδείξεις).
Κάθε μια από τις κάτωθι κατηγορίες μπορεί να είναι από απλό ή από βιολογικό ελαιόλαδο. (Βιολογικό = φυσικό λάδι χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα (δηλητήρια για τα έντομα) Βλέπε αντίστοιχο άρθρο «βιολογικό ελαιόλαδο» και ο διαχωρισμός γίνετε αν έχει επάνω στην συσκευασία την σφραγίδα από κάποιον από τους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΒΙΟ & ΔΗΩ.
Η λέξη παρθένο που θα δούμε παρακάτω δεν παραπέμπει υποχρεωτικά σε βιολογικό (και ως εκ τούτου φυσικό προϊών) αλλά εννοεί ότι δεν έχει γίνει περαιτέρω επεξεργασία από την βιομηχανία κατά την τυποποίηση, όπως π.χ. το ελαιόλαδο ραφινέ και εξευγενισμένο (το τελευταίο αυτό, πίσω από τις ωραίες ονομασίες που το βιομηχανικό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί, έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία που έχει σαν αποτέλεσμα να αφαιρεθούν πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του).
Άλλη μια ένδειξη πάνω στις συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου που έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο είναι αν η θλίψη του καρπού στο ελαιοτριβείο για την εξαγωγή από αυτών, του ελαιολάδου, έγινε με ψυχρή ή θερμή έκθλιψη. Οι υποστηριχτές της ψυχρής έκθλιψης, προβάλουν το επιχείρημα ότι οι βιταμίνες και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και γι’ αυτό θεωρούν την ψυχρή έκθλιψη ως καλύτερη.

Οι κατηγορίες του ελαιολάδου είναι οι εξής:

Κύριες κατηγορίες:
Βιολογικό (organic) ή απλό (συμβατικό).

Γενική και κύρια κατηγορία: Αν δεν είναι βιολογικό και πιστοποιημένο από κάποιον από τους αντίστοιχους οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων με την αντίστοιχη σφραγίδα συνήθως στο κάτω μέρος της συσκευασίας τότε θα είναι απλό (συμβατικό).
*Η κατηγορία αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με όλες τις κάτωθι κατηγορίες και υποκατηγορίες.

Θερμής ή ψυχρής έκθλιψης
Γενική και κύρια κατηγορία: Η θλίψη του καρπού στο ελαιοτριβείο για την εξαγωγή από αυτών, του ελαιολάδου, έγινε με ψυχρή ή θερμή έκθλιψη αντίστοιχα.
*Η κατηγορία αυτή μπορεί να συνδυασθεί και με όλες τις κάτωθι κατηγορίες και υποκατηγορίες.

Υποκατηγορίες:
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Είναι η πιο ελαφριά γεύση ελαιολάδου. Η οξύτητα του δεν ξεπερνά το 1%.

Παρθένο ελαιόλαδο.
Είναι ελαιόλαδο, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 2%.

Κουράντε παρθένο ελαιόλαδο.
Η οξύτητα του μπορεί να φτάνει το 3,3%

Λαμπάντε παρθένο ελαιόλαδο.
Αυτό το λάδι έχει ελάχιστη οξύτητα 3,3%.

Ελαιόλαδο, ή ελαιόλαδο κουπέ.
Μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.
(η λέξη εξευγενισμένο ανταποκρίνεται σε ραφινέ ή ραφιναρισμένο ή βιομηχανικά επεξεργασμένο -με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του- έννοιες οι οποίες δυστυχώς δεν επεξήγονται επακριβώς από τον όρο εξευγενισμένο και προφανώς η λέξη αυτή θα επηρεάζει θετικά τους αδαείς)

Ραφινέ, ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Είναι το ελαιόλαδο εκείνο που έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
Η οξύτητα του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.
Με το ραφινάρισμα χάνονται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού, όπως η βιταμίνη Ε.
(η λέξη εξευγενισμένο ανταποκρίνεται σε ραφινέ ή ραφιναρισμένο ή βιομηχανικά επεξεργασμένο -με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του- έννοιες οι οποίες δυστυχώς δεν επεξήγονται επακριβώς από τον όρο εξευγενισμένο και προφανώς η λέξη αυτή θα επηρεάζει θετικά τους αδαείς)Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx