ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ελιά στην νομισματοκοπία

Εκτός από τις τόσες άλλες ιστορικές πρωτιές που έχει η Ελλάδα, σχετικά με το δένδρο της ελιάς και το ελαιόλαδο, όπως το αρχαιότερο ελαιόδενδρο που υπάρχει στον πλανήτη, το οποίο βρίσκετε στις Βούβες Χανίων Κρήτης και η ηλικία του εκτιμάται 2.500 - 5.000 χρόνων, το κύπελλο με τις ελιές που σώθηκαν στην Ζάκρο ατόφιες μέχρι σήμερα και φαίνεται να έχουν ηλικία 3.500 χρόνων, τα αρχαιότερα απολιθώματα από φύλα ελιάς που βρέθηκαν στην Καλδέρα της Σαντορίνης και άλλα νησιά του Αιγαίου και χρονολογούνται 50.000-60.000 χρόνων, έχει να παρουσιάσει και την πρώτη παγκοσμίως απεικόνιση της ελιάς πάνω σε νόμισμα.
Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. εμφανίζονται για πρώτη φορά φύλα και καρποί ελιάς, σε ένα από τα πρώτα Ελληνικά νομίσματα, του οποίου μάλιστα η τότε καλή διαχείριση από τους άρχοντες της εποχής του βοήθησε να γίνει για πολλά χρόνια, διεθνές νόμισμα στις συναλλαγές. Στο νόμισμα αυτό εκτός από το κεφαλή της θεάς Αθηνάς και την κουκουβάγια, σύμβολα δύναμης και σοφίας, εμφανίζεται και ένα μικρό κλαδί ελιάς, με καρπό, σύμβολο το οποίο προφανώς συμβολίζει όλα τα υπόλοιπα όπως: τροφή, θεραπεία, καλλωπισμό, φωτισμό, θέρμανση και άλλες χρήσεις τις οποίες από πολλές αρχαίες πηγές σήμερα γνωρίζουμε ότι είχαν ανακαλύψει ήδη από την αρχαιότητα οι Έλληνες για το ευλογημένο δένδρο και τα παράγωγά του.

Νόμισμα: Αθηναϊκό τετράδραχμο
με παράσταση από μικρό κλαδί ελιάς με καρπό.
Πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 6ος αιώνα π.Χ.

Εκτός από την παγκόσμια πρώτη εμφάνιση της ελιάς στα νομίσματα από το Αθηναϊκό τετράδραχμο, σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής νομισματοκοπίας και με οποιοδήποτε πολίτευμα, η ελιά συνεχίζει να εμφανίζεται έως πρόσφατα στα Ελληνικά νομίσματα και ασφαλώς επεκτάθηκε και στα νομίσματα των γύρω βαλκανικών χωρών όπως Ιταλία και Ισπανία.

Νόμισμα: Φοίνικας
Κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας
1828 - 1832

Νόμισμα: 20 Λεπτά
Βασιλέας Παύλος
1947 - 1964


Πηγή: Ελληνική Νομισματική Εταιρεία
Φωτο: Νομισματική Συλλογή Alpha Bank.
Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx