ΔΙΑΦΟΡΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

H ελιά είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα δένδρα της Μεσογείου.
To όνομα της ελιάς που καλλιεργείται στην Μεσόγειο είναι Olea Europaea. Ένα δένδρο που μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος και μεγαλώνει στις πιο αντίξοες συνθήκες, σε βραχώδη και μη γόνιμα εδάφη. Ευδοκιμεί καλύτερα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια που έχουν ήπιο χειμώνα, βροχερό φθινόπωρο, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι.
Η ελιά ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα με την περιοχή που φύεται. Από τα 20 περίπου λουλούδια που έχει κάθε κλαδί μόνο ένα γίνεται καρπός, που θα δώσει 15-35% ελαιόλαδο. Το μάζεμα της ελιάς γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, πάλι ανάλογα με την περιοχή.

Οι βασικότερες ποικιλίες ελιάς που δίνουν ελαιόλαδο είναι η Κορωνέικη, η Λιανολιά, η Λαδολιά, η Τσουνάτη, το Αγουρομάνακο, η Μεγαρείτικη, η Βαλανολιά, η Αδραμυττινή, η Ματολιά και η Κοθρέικη.

Η ελιά είναι το δένδρο που αναπτύσσεται στα βουνά και τις πεδιάδες της χώρας μας περίπου 60.000 χρόνια τώρα. Φύλλα της αρχαιότερης ελιάς που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές της Σαντορίνης και της Νισύρου, χρονολογούνται 55.000 ετών..

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον κόσμο, 5.000 χρόνων, βρίσκεται στις Πάνω Bούβες, στο Kολυμβάρι Xανίων. Ο μέσος όρος ζωής ενός ελαιόδενδρου είναι 300-600 χρόνια.

Ο τρόπος καλλιέργειας και αξιοποίησης της ελιάς σήμερα δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτόν της αρχαιότητας.

Η Μεσόγειος καλύπτει το 99% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.

Η Ελλάδα, παρότι χώρα μικρή σε έκταση, κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή λαδιού, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Σήμερα στην Eλλάδα υπάρχουν περίπου 120.000.000 ελαιόδενδρα (για έναν πληθυσμό 10.000.000 περίπου) που καλύπτουν έκταση 6 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων. Περίπου 450.000 ελληνικές οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια και επεξεργασία του ελαιόδενδρου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι νομοί Ηρακλείου και Μεσσηνίας κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Εξαιρετικού ή Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου, που θεωρείται η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου.

Σήμερα οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιόλαδου από κάθε άλλο λαό και η κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 16 κιλά ετησίως. Στην Κρήτη η κατανάλωση ανέρχεται στα 30 κιλά ετησίως ανά άτομο. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κρητική διατροφή είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο
.
H βιολογική καλλιέργεια της ελιάς στην Eλλάδα ξεκίνησε εδώ και 10 περίπου χρόνια από τη Mάνη και σήμερα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 15.000 στρέμματα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 35.000 μέσα στα επόμενα χρόνια
Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx.