ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΛΑΔΙ;

Βιολογικό ονομάζεται το λάδι, το οποίο προέρχεται από ελιές βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή καλιεργημένες με φυσικό τρόπο, χωρίς χρήση χημικών ουσιών, σε κανένα στάδιο της παραγωγής.Δεν έχει γίνει γίνει δηλαδή χρήση χημικών λιπασμάτων, ούτε έχουν αντιμετωπιστεί οι ασθένειες και οι εχθροί της ελιάς (έντομα, ζιζάνια, παράσιτα) με χημικά φυτοφάρμακα και άλλα δηλητήρια.
Ένα παράδειγμα, που αφορά την αντιμετώπιση του δάκου, είναι το κρέμασμα, από τα δέντρα της ελιάς, ειδικών μπουκαλιών που εγκλωβίζουν το δάκο (δακοπαγίδες), αντί να ψεκάσουμε τον καρπό και τα φύλλα της ελιάς με ισχυρά δηλητήρια. Τα μπουκάλια κόβονται στη μέση και κρεμιούνται γύρω από τα δέντρα με ανεστραμμένο το λαιμό προς τα μέσα, ενώ περιέχουν ειδικό υγρό το οποίο τραβάει το δάκο κι έτσι μπαίνοντας μέσα εγκλωβίζεται από το ανεστραμμένο στόμιο.
Όσον αφορά τη λίπανση, οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν φυσικά και όχι χημικά λιπάσματα, δηλαδή κοπριά και χλωρή λίπανση.
Η χλωρή λίπανση είναι η καλλιέργεια φυτών, τα οποία θάβονται μέσα στο χώμα ώστε να γίνουν λίπασμα για τα δέντρα της βιοκαλλιέργειας. Ειδικά για την ελιά τα φυτά που προτιμούνται για τη χλωρή λίπανση είναι οι φακές, ο αρακάς, τα μπιζέλια, η σίκαλη βοηθόντας έτσι την ελιά να απορροφήσει συστατικά, που δε θα απορροφούσε από το σκέτο χώμα, όπως π.χ. σίδηρος.Φυσικά τα φυτά αυτά δεν θα τα θερίσουμε και δε θα πάρουμε τον καρπό τους αλλά θα αλέσουμε το φυτά με γεωργικά μηχανήματα, θάβοντάς τα στο χώμα και μετατρέποντάς τα έτσι σε λίπασμα. Η φυσική κοπριά είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθεί παράλληλα, ενώ το ιδανικό είναι τα ζώα (π.χ. πρόβατα ή κατσίκια) να είναι ελεύθερης βοσκής μέσα στους ελαιώνες ώστε να ολοκληρώνεται ο φυσικός κύκλος.
Η προσεκτική και φυσική διαδικασία της εξέλιξης του ελαιόδεντρου, κατά τη βιολογική καλλιέργεια, επεκτείνεται και στον τρόπο παραγωγής του λαδιού.Συγκεκριμένα ο πιο σωστός τρόπος είναι η ψυχρή εκθλιψη,δηλαδή να μη ζεσταθεί ο καρπός στο ελαιοτριβείο προκειμένου να του αποσπάσουμε το λάδι αλλά να το κάνουμε με κρύο νερό, αποφεύγοντας έτσι την πιθανή καταστροφη θρεπτικών ουσιών και βιταμινών της ελιάς από τη θερμότητα.
Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx.