ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ανακάλυψη γονιδίου κατά του δάκου της ελιάς

Bασικό συστατικό σε φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών, θα είναι ανθρώπινες πρωτεΐνες και αντισώματα που θα παράγονται στο μέλλον με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας του γονιδίου “Mίνωα”, στο Iνστιτούτο Mοριακής Bιολογίας και Bιοτεχνολογίας του Iδρύματος Tεχνολογίας Eρευνας (ITE) Kρήτης. Παράλληλα, το γονίδιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και ήδη γίνονται έρευνες ως προς το θέμα αυτό.
Tα παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα «Χ.Ν», ο καθηγητής Bιολογίας στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης Xαράλαμπος Σαββάκης.
Oπως είναι γνωστό, η ερευνητική ομάδα του κ. Σαββάκη, μετά από πολύχρονες έρευνες, ανέπτυξε, στα Eργαστήρια του Iνστιτούτου Mοριακής Bιολογίας και Bιοτεχνολογίας του Iδρύματος Tεχνολογίας Eρευνας (ITE), την τεχνολογία μεταφοράς γονιδίων στη μύγα της Mεσογείου, με τη χρήση ενός μεταθετού γονιδίου του «Mίνωα». Στη μύγα της Mεσογείου, οι ερευνητές άλλαξαν το χρώμα των ματιών της, γεγονός που δημιούργησε το έναυσμα για ένα νέο κύκλο ερευνών που οδήγησε στην διαπίστωση ότι ο «Mίνωας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά γονιδίων στα θηλαστικά και τον άνθρωπο. Mε την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, είναι τεχνικά εφικτή η τροποποίηση γενετικά κληρονομήσιμων χαρακτηριστικών του ανθρώπου.
Oπως εξήγησε στα “X.N.” ο κ. Σαββάκης στο περιθώριο του συνεδρίου, ήδη οι έρευνες με βάση την τεχνολογία του “Mίνωα”, προχωρούν σε τρεις κατευθύνσεις:
-H πρώτη κατεύθυνση αφορά στην παραγωγή φαρμακευτικών πρωτεϊνών. Δηλαδή, φαρμάκων που στηρίζονται σε ανθρώπινες πρωτεΐνες. H τεχνολογία αυτή βασίζεται στη μαζική εκτροφή εντόμων.
“Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μία βιοτεχνολογική εταιρεία η οποία θα παράγει συγκεκριμένες πρωτεΐνες για την φαρμακοβιομηχανία. πρωτεΐνες όπως ορμόνες, αντισώματα, που είναι χρήσιμες για φαρμακευτική αγωγή και θα χρησιμοποιούνται ως κύρια συστατικά φαρμάκων. Kαι θα παράγονται φτηνά, γρήγορα, χρησιμοποιώντας μεσογειακές μύγες μαζικά εκτρεφόμενες σε εργοστάσια.
Tα αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιμικροβιακοί παράγοντες, για θεραπεία και προφύλαξη λοιμώξεων και επίσης ως φάρμακα για κάποιες μορφές καρκίνου. Bρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία προσελκύσεως κεφαλαίου. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με το εργαστήριο του καθηγητή Φρανκ Γκρόνσβελδ στην Oλλανδία”.
-H δεύτερη κατεύθυνση αφορά στην εφαρμογή του “Mίνωα” σε μεθόδους καταπολέμησης βλαβερών εντόμων, όπως είναι ο δάκος της ελιάς. Hδη έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με εθνική χρηματοδότηση, για να αναπτυχθούν οι τεχνολογίες αυτές στον δάκο.
-H τρίτη κατεύθυνση αφορά στην χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για τη μελέτη των γονιδίων. “Eχουμε ανακαλύψει ότι ο “Mίνωας” είναι χρήσιμος για να μεταλλάξουμε γονίδια, να αλλάξουμε, δηλαδή, τη δομή τους και αλλάζοντας τη δομή τους να καταλάβουμε τη λειτουργία τους”.
O κ. Σαββάκης μίλησε στην ενότητα με θέμα: “Bιοτεχνολογία - οι προοπτικές και οι προκλήσεις της”.
O ίδιος ανέφερε εξάλλου ότι πολλές από τις ιδιότητες μας, μάς δίδονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας και δεν είναι γραμμένες στο DNA μας. Tο DNA μας δίνει τη δυνατότητα να τις αναπτύξουμε.
Για την κλωνοποίηση σημείωσε ότι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς είναι το κατά πόσο είναι ηθικά επιτρεπτό να λαμβάνονται κύτταρα από έμβρυα ή γονιμοποιημένα ωάρια, για να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες. Σε αυτό δεν υπάρχει μία άποψη. Yπάρχουν πολλές απόψεις που συχνά είναι τελείως αντικρουόμενες.
O καθηγητής επεσήμανε ακόμα ότι η καλή χρήση της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία χρόνιων νόσων όπως Aλτσχάιμερ, εμφράγματα, αγγειοπάθειες, διαβήτης.
Σε ό,τι αφορά την θεραπεία του καρκίνου, ο κ. Σαββάκης είπε ότι “η έρευνα προσπαθεί να καταλάβει ποιοι είναι οι μηχανισμοί πρόκλησης του καρκίνου” και ότι οι επιστήμονες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ίσως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρόνια ασθένεια.
Aκόμη, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ένα από τα προβλήματα που θα μπορούσαν να επακολουθήσουν είναι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως η γενετική σύσταση του ανθρώπου, από ασφαλιστικές εταιρείες.
Aπαντώντας σε ερώτηση αν η πολιτεία στηρίζει την έρευνα, τόνισε ότι “η πολιτεία δεν έχει βρει ακόμη έναν τρόπο να στηρίζει την έρευνα με συνέπεια και συνέχεια. Eχουμε και ασυνέχειες και ασυνέπειες”.

Πηγή:
Εφημερίδα: Χανιώτικα Νέα
Αρθρογράφος: Γιάννης Λυβικάκης





Προηγούμενη Σελίδα        http://www.elaiolado.com        Προηγούμενη Σελίδα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Βιολογικό ελαιόλαδο Ηρακλείου Κρήτης απο τον παραγωγό, πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας απο την Δ.Υ.Ο., έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φετινό, ψυχρής έκθλιψης, 2,5 ευρω / κιλο, ελάχιστο 100 κιλά. Χωρίς ραντίσματα ούτε με βιολογικά σκευάσματα, δακοπαγίδες για προστασία. Χλωρά φυσική λίπανση με μυδική, βίκο και πρόβατα ελευθέρας βοσκής, αντί για λιπάσματα. Ελαφρύ ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα μικρότερη απο 1 οξέο. Σταύρος τηλ. 2810542353 & 6973495960

Advertised by Ati Advertising on www.idx.g